گروه بورس پایگاه خبری تحلیلی رادار اقتصاد؛ نخستین روز معاملات بازار سهام بعد از انتخابات آمریکا با روند صعودی همراه بود و نمادهای ارز محور روند خوبی داشتند و شاخص هموزن نیز بیش از نیم درصد رشد کرد که این نشان از کلیت مثبت بازار سهام دارد.
روز گذشته مجموع ارزش معاملات در بازار سهام از مرز ۱۰ هزار میلیارد تومان گذشته است که نشان از بهبود روند بازار معاملات بوده و به نوعی بارقه امیدی برای آغاز روند مثبت بورس محسوب میشود.
در آغاز شمارش آرا ترامپ در ایالتهای چرخشی پیشتاز بود و همین موضوع سبب شد تا نمادهای ارز محور روندی بهتری داشتند و به دلیل صعودی بودن نمادهای ارز محور شاخص کل نیز روندی صعودی پیدا کرد. در جریان معاملات بازار سهام نمادهای بانکی و خودرویی روند خوبی نداشتند. البته هنوز نتایج این انتخابات مشخص نشده است و رای الکترالها، رئیس جمهور آینده آمریکا را مشخص میکند. هرچند که بسیاری از صاحبنظران بازار سرمایه معتقدند که روند بازار سهام بعد از انتخابات آمریکا فارغ از نتیجه آن صعودی خواهد بود.
حمید مرتضی کوشکی تحلیلگر و کارشناس بازار سرمایه در گفتوگو با خبرنگار بورس در این باره اظهار کرد: پیروزی هر یک از نامزدها تفاوتی در سیاست های کلی آمریکا نسبت به ایران ایجاد نمیکند. تنها تفاوت در این است که فرسایش در دادههای اقتصادی ما با حضور بایدن بیشتر رقم میخورد. به بیان دیگر با انتخاب هر شخصی ما انتظار شکوفایی اقتصاد نداریم اما میدانیم که جو بایدن در سیاستهایی که در قالب شعار از خود اعلام کرده است ذهنیت را نسبت به مدارا کردن بیشترنشان میدهد. همین موضوع موجب کاهش تورمهای انتظاری میشود.
وی بیان کرد: بخش زیادی از تقاضای کالاها برای سفته بازی و یا اقدامی برای حفظ ارزش پول است. بنابراین اگر ترامپ مجددا رئیس جمهور آمریکا شود، نمیتوانیم بگویم دقیقا چه چیزی در انتظار اقتصاد کشور است چراکه آنچه در سر او میگذرد مسیر مشخصی ندارد اما به طور کلی عرصه برای ما تنگتر خواهد شد و حتی فشارهای سیاسی و دیپلماتیک میتواند منجر به تهدیدهای نظامی هم شود.
مرتضی کوشکی افزود: درمورد اینکه اقتصاد چه تغییراتی را خواهد داشت نمیتوان وارد جزئیات شد چراکه امکان وقوع هزاران اتفاق وجود دارد اما بهطور کلی تصوراتی که از این دو نماینده وجود دارد بر بازار اثر میگذارد. با انتخاب شدن بایدن دیگر انتظار جهش های ارزی همانند چند ماه گذشته وجود ندارد و همانند یک ماه گذشته که شاهد نوسان ۳۰ درصدی و رشد نرخ ارز نمیشویم. اگر بایدن پیروز انتخابات باشد انتظار رشد سودآوری همانند سابق را نخواهیم داشت و شرکتهایی که وابستگی بسیار مستقیمی به نرخ ارز دارند جذابیتشان کمتر میشوند. در نتیجه شرکتهایی که از تحریم بیشترین آسیب را دیدند (همانند خودرو) بهای تمام شده آنها کاهش پیدا میکند.
این کارشناس بازار سرمایه ادامه داد: اکنون کشور برای حفظ بازارهای جهانی، تخفیفات چشم گیری را لحاظ می کند. به طور مثال در گروه اوره، محصولی که ۲۵۰ دلار قیمت دارد با تخفیفی حدود ۵۰ دلار فروخته میشود. بنابراین اگر تحریمها نباشد دیگر جهش ارزی نخواهیم داشت و هزینههای تحمیلی و حذف این تخفیفها در بازار محصولات لحاظ میشود. گروههای بانکی، غذایی که عملکرد آنها وابستگی زیادی به تحریمها دارد، با فرض نبود تحریم میتواند گزینه مطلوبتری باشد.
به گفته مرتضی کوشکی؛ رفتارهای دونالد ترامپ قابل پیشبینی و شناخته شده نیست. به گفته و تفسیر بولتن، او تصمیمات لحظهای میگیرد که در این تصمیمات نه منافع آمریکا و نه منافع دیگر کشورها را تامین میکند. بنابراین سخت است که بگویم اثرات آن چه خواهد بود اما تاثیر روانی آن بر اقتصاد ایران مشخص است. بسیاری از فعالان بازار سرمایه، سهام خود را نقد کرده و در انتظار مشخص شدن نتایج انتخابات هستند.
وی مطرح کرد: اگر دونالد ترامپ پیروز انتخابات باشد به دلیل تورم انتظاری و ترس از ورود دلار به کانال ۳۰ الی ۳۵ هزار تومانی، تقاضاها افزایش پیدا میکند. در این حالت دیگر تفکیکی بین برتری سهامها وجود ندارد و متاسفانه بازار سرمایه مجددا وارد یک رشد بیمنطق شده و کلیت بازار رشد خواهد کرد. در صورتی که با رای آوری مجدد دولت ترامپ، شاید درمورد تحریم و تامین موارد اولیه تفاوت چندانی برای شرکتها ایجاد نکند و تغییری در صورتهای مالی آنها ایجاد نشود اما شرایط باعث افزایش سودآوری شرکتهای بورسی میشود.
مرتضی کوشکی گفت: به سهامداران توصیه میکنیم در چنین بازار با شکیابی سبد دارایی خود را مدیریت کرده و به دور از تصمیمات هیجانی و با بررسی ارزندگی نماد اقدام به خرید و فروش کنند.
نظر شما